Dziękujemy Żeglarzu!
Żeglarzu, dziękujemy! Wejdź na maila i potwierdź subskrypcję, aby dołączyć do naszej Społeczności.
Wracamy z kolejną odsłoną lokali z żeglarskim klimatem w naszym kraju! W restauracji czy tawernie liczy się jakość i smak podawanych potraw, ale też oryginalna atmosfera, która przyciąga gości. Przedstawimy Wam miejsca, które charakteryzują się właśnie taką, niezapomnianą aurą!
Jeśli żeglujecie po Jeziorze Niegocin, warto zawitać do portu PTTK Wilkasy. Poza nowoczesną eko – Mariną, wypożyczalnią sprzętu wodnego lub szeroko rozbudowaną bazą noclegową, znajdziecie tam klimatyczną Tawernę DeZeTa.
Tawerna znana jest z niesienia orzeźwienia i gwarancji wytchnienia dla strudzonych żeglugą wodniaków oraz turystów odwiedzających okolice Jeziora Niegocin. Położenie, zaraz nad brzegiem tego mazurskiego akwenu i możliwość delektowania się posiłkami z widokiem na wody Jeziora, zachęca do częstych powrotów do lokalu. Wystrój miejsca podkreśla żeglarski charakter tawerny. Drewniane ławy, koła sterowe i marynistyczne obrazy powieszone na ścianach, tworzą marynistyczną atmosferę lokalu. Do specjalności szefa kuchni zaliczają się Golonka DeZeTa, Tradycyjny Polski Kotlet Schabowy oraz Sandacz. W ramach działalności Tawerny działa smażalnia „Płotka”, która zaprasza smakoszy na świeże smażone ryby. Dobrze jest też powiedzieć kilka słów więcej o obecnym szefie kuchni – Dariuszu Barydze. Licznie nagradzany kucharz, którego kuchennym mottem jest pokora. Łączy tradycyjne smaki z nowoczesnymi trendami. Może się pochwalić pracą między innymi z Markiem Widomskim, który prowadzi szkołę kulinarną z popularnym Karolem Okrasą. Żeglarski charakter w Tawernie DeZeTa nie tylko widać, ale też słychać! Koncerty w lokalu odbywają się z bardzo dużą regularnością. Na scenicznych deskach Tawerny można zobaczyć, np. zespół „OKAW Sztorm”, grający przede wszystkim utwory szantowe, grupę szantową „Czarna Bandera”, „Martinz Band”, który para się szantami w rozrywkowo – współczesnej formie, i wiele innych.
Tawerna, która dorobiła się już opinii miejsca legendarnego. Znajduje się na Mazurach, nad Jeziorem Sztynorckim. Lokal posiada w swojej historii okres zawieszenia funkcjonowania. W związku z tym zachęca dawnych stałych klientów do sentymentalnych powrotów oraz wszystkich tych, których zachęca marynistyczna aura tego miejsca. Destynacja otoczona przez naturę z każdej strony. Poza Jeziorem, na lądzie rządzi dzikie życie w Rezerwacie Przyrody Sztynort oraz na terenie Ostoi Północnomazurskiej.
Jeśli szukacie w lokalu idealnego na rozmowy o swoich żeglarskich przygodach, w towarzystwie ludzi o podobnych zainteresowaniach, Tawerna Zęza na pewno Was nie zawiedzie! Piwniczne otoczenie, żeglarskie dekoracje spodobają się nie tylko żeglarzom, ale też wakacyjnym wczasowiczom. Goście polecają przybyć do Zęzy na zarówno na obiad (np. na kotlet schabowy albo pierogi), jak i na wieczorny relaks z trunkiem z procentami. Zęza zaprasza również na wspólną zabawę przy żeglarskiej muzyce. Koncerty w Tawernie zagrali już: Mirek Koval Kowalewski, Zrefowani, czy Grzegorz Polakowski.
Kolejna propozycja dla odwiedzających okolice Jeziora Niegocin. Tawerna zlokalizowana jest w Giżycku, przy samym porcie i Ekomarinie, na ulicy Dąbrowskiego.
Żeglarskość tego miejsca można wyczuć na różnych poziomach. Po pierwsze, umiejscowienie na terenie największego i najnowocześniejszego portu jachtowego na Mazurach gwarantuje świetny widok na Jezioro i Wasze łodzie. Każdy centymetr kwadratowy wystroju przypomina o temacie przewodnim lokalu. Biało – niebieska kolorystyka, wielkoformatowe zdjęcia jachtów na ścianach, materiały z marynarskim, pasiastym wzorem oraz żeglarskie dodatki, jak repliki żaglowców czy koła sterowe. W karcie menu przeważają dania tradycyjnej kuchni polskiej. Dużą uwagę przykuwa się do serwowania regionalnych ryb w postaci smażonej, gotowanej na parze lub pieczonej na grillu. Goście zasmakować mogą w ręcznie lepionych pierogach, mazurskich kartaczach albo plackach ziemniaczanych podawanych w różnych wariantach. Oczywiście, jak na żeglarską tawernę przystało, podawane są trunki wyskokowe, np. typowo żeglarski rum. Wieczory w Tawernie Marina w Giżycku upływają pod znakiem dobrej muzyki. Żeglarskie nuty odśpiewuje, np. zespół „Załoga Dr. Bryga”.
Mieszkańcy Wielkopolski również doczekali się iście żeglarskiej tawerny w swojej okolicy. W miejscowości Kórnik, która znajduje się około dwadzieścia pięć kilometrów od Poznania, prężnie działa Tawerna pod Żaglami.
Lokalizacja lokalu jest bardzo sprzyjająca, gdyż ma miejsce nad brzegiem malowniczego Jeziora Kórnickiego. Turyści, którzy zawitają w te okolice, mogą spacerować wokół akwenu, w sezonie letnim skorzystać z oferty rejsów po Jeziorze na pokładzie „Anny Marii” lub „Białej Damy”, a na koniec wpaść na „coś na ząb” do kórnickiej nadjeziornej restauracji. Goście z pewnością poczują się niemal, jak na starym drewnianym żaglowcu. Tworząc wystrój lokalu zadbano o każdy szczegół, aby żeglarski klimat był wyczuwalny. Tawerna pod Żaglami, jako jedyna w swojej okolicy, specjalizuje się w serwowaniu ryb, np. sandacza, halibuta czy pstrąga, ale goście spragnieni tradycyjnych smaków mogą zamówić obiadowy zestaw „Admirał”, który zawiera klasycznego kotleta schabowego, ziemniaki i surówkę. Tawerna poleca również piwa i inne napoje wyskokowe. Ofertę Tawerny w okresie od kwietnia do września poszerza kawiarenka, nazywana przez miejscowych „Słodką dziurką”. Serwuje idealne na upalne, letnie dni lody, ale też słodkie gofry i inne desery.
Nad Jeziorem Niegocin znajduje się wiele restauracji wartych odwiedzenia. Do tego grona zalicza się również lokal specjalizujący się w kuchni włosko – serbskiej, który znajdziemy Rydzewie, niedaleko Giżycka, na terenie Mariny Lester Club. Już sama Marina zasługuje na uwagę, przede wszystkim w związku z molem przystani żeglarskiej, który jest zdolny przyjąć nawet sześćdziesiąt jednostek pływających! Jest to najdłuższy obiekt tego typu w polskiej Krainie Tysiąca Jezior. Chętnie korzystają z niego posiadacze wielkich łodzi, gdyż nie raz zacumowanie jachtu, o większych od średniej gabarytach, w innych portach jest niemożliwe.
Restauracja Mariny Lester Club okaże się znakomitym wyborem, jeśli chcemy odpocząć od typowych polskich potraw albo popularnych na Mazurach smażonych ryb. Włoskie potrawy nie wydają się zaskakujące, ale serbskie dania nie należą do często spotykanych na stołach Polaków. Co więcej, jedząc w tej restauracji mamy pewność, iż kosztowane smaki kuchni serbskiej są w stu procentach autentyczne. Lokal zatrudnia bałkańskich kucharzy, którzy podają restauracyjnym gościom potrawy znane im od lat dziecinnych. Przykładem serbskiego dania wartego skosztowania jest Ćevapi, czyli tradycyjne mięsne ruloniki podawane z sosem ajvar oraz sałatką szopską. Ale, jeśli jesteście fanami włoskiej pizzy, śmiało możecie ją zamówić, z pewnością Was nie zawiedzie! Sezon wakacyjny w Restauracji upływa pod znakiem muzyki wykonywanej na żywo. Letni wieczór z dobrym jedzeniem i muzyką przy krajobrazie jeziora zawsze jest dobrym pomysłem.
Pewnie patrząc na nagłówek myślicie, że zaszedł jakiś błąd. Przecież smażalnia nie może znajdować się na jeziorze! A właśnie, że może! I to jest najbardziej niesamowite w całym lokalu. Żeglarska Smażalnia dryfuje na Jeziorze Szymon, który znajduje się mniej więcej w połowie drogi między Mikołajkami a Rydzewem. Aby dostać się do tego niesamowitego miejsca, trzeba wsiąść do swojej żaglówki lub motorówki albo wynająć łódź w pobliskim porcie i po prostu do niej przypłynąć! Czy można sobie wyobrazić bardzie żeglarską lokalizację?!
Fishbarka zachwyca nie tylko oryginalnym pomysłem na lokalizację, ale też prostą i niezwykle smaczną kuchnią. Tutaj nie znajdziemy może wykwintnych dań podawanych na złotych talerzach i bardzo rozbudowanego menu, ale właśnie w tym tkwi klucz do sukcesu. Na Jeziorze Szymon można zamówić jedną z trzech ryb: miętusa, sandacza lub okonia. Ewentualnie, jako dodatek w ofercie są frytki i surówka oraz napoje. I tyle! Najbardziej liczy się przecież smak, a odwiedzający zachwalają podawane rybki i wracają tak często, jak to jest możliwe. Fishabarkę można odwiedzać głównie w okresie maj – wrzesień w godzinach od 11.00 do 18.00. Jeżeli jesteście początkującymi żeglarzami, nie obawiajcie się o cumowanie. Pracownicy Żeglarskiej Smażalni przyjdą Wam z pomocą!
Jeśli szukacie lokalu, w którym zjecie spokojny i pyszny posiłek w otoczeniu natury, Tawerna „U Faryja” jest miejscem dla Was! Siedząc w restauracyjnym ogródku możesz delektować się widokiem na Jezioro Guzianka oraz wdychać leśne powietrze Puszczy Piskiej. Tawerna okaże się również miejscem idealnym dla żeglarzy, którzy nie chcą szukać dobrego, klimatycznego lokalu daleko od portu.
Restauracja oferuje dania opiewające w regionalne smaki. Przeważają wariacje na temat lokalnych ryb. Zjecie je pod różnymi postaci, nawet nietypowo w pierogach albo w „Burgerze Żeglarza” z kotletem rybnym. Poza jedzeniem atmosferę tawerny portowej dopełnia wystrój. Wszędobylskie drewno wprowadza przyjemny, ciepły klimat, a marynarskie elementy sprawiają, że każdy żeglarz poczuje się tam jak u siebie. Tawerna „U Faryja” jest dedykowana przede wszystkim osobom kochającym szanty i muzykę żeglarską. Właśnie takie brzmienia są słyszalne wieczorami z murów lokalu. Żeglarskie nuty idealnie sprawdzą się przy gawędach o wodnych przygodach, spotkaniach w gronie przyjaciół i rodziny oraz imprezach okolicznościowych.
Któż nie lubi zjeść smakowitej rybki, wypić coś mocniejszego i posłuchać prawdziwej żeglarskiej muzyki?! W zaprezentowanych miejscówkach spędzicie czas w prawdziwie klimatycznym otoczeniu. Nawet, jeśli wcześniej nie miałeś styczności z podobnym typem lokalu, nie wahaj się i odwiedź jeden z nich. Być może ta wizyta zaszczepi w tobie nową pasję!
Bibliografia:
http://www.tawerna-faryj.pl/
http://www.tawernamarina.pl/
https://statekkornik.com.pl/restaurant
http://www.sztynort.pl/uslugi/zeza
Żeglarska Smażalnia na jeziorze Szymon – smażone ryby na środku jeziora
Żeglarzu, dziękujemy! Wejdź na maila i potwierdź subskrypcję, aby dołączyć do naszej Społeczności.
Dodaj komentarz